Sağlıklı Bir Yaşam İçin 12 Altın Beslenme Kuralı

watch_later 25 Eylül 2016
comment Yorum Ekle

Arkadaşlar merhaba,
Ben diyetisyen Büşra Ünlen. Bundan sonra, sağlıklı yaşama dair tüm detayları öğrenmek için hep birlikte bu kategoride buluşmaya ne dersiniz ? Sağlıklı ve esen kalın.
______________________________________________________________________________

1.  Süt, et, tahıl ve sebze-meyve grubundan her gün yeterli miktarlarda tüketmeye özen gösterin. Besin çeşitliliğine önem verin. Yani tabağınız tek tip besinle değil her renkten besinlerle dolu olsun :)

2.    Öğün atlamayın. Öğünlerinizi sabah kahvaltısı,kuşluk yani 1. ara öğün, öğle yemeği, 2.ara öğün, akşam yemeği eğer ihtiyaç duyarsanız gece ara öğünü şeklinde düzenleyebilirsiniz. Ara öğünler sizi anlık kan şekeri düşüşünden korur. Böylece kan şekeriniz gün boyu dengede kalmış olur  :)


        3.     Kahvaltıyı alışkanlık haline getirin. En önemli öğününüz tabi ki sabah kahvaltınız olsun. Kahvaltı yapmadan güne başlamayın. Kahvaltınızı en geç sabah saat 9'a kadar yapmış olursanız metabolizmanızı gün boyu %15 daha aktif halde tutarsınız. Ayrıca kahvaltının bir ayrıcalığı da önünüzde aldığınız kalorileri yakabileceğiniz koca bir gün olması :)

4.  Düzenli olarak vücut ölçümü yaptırın ama tabi ki bunu takıntı haline getirmeyin :) Vücut ağırlığınızı dengede tutmanız çok önemlidir. Önceki vücut ağırlığınızı bilmezseniz kilo alıp almadığınızı da bilemezsiniz. Haftada 2 kez, aç karnına, ince ve mümkünse aynı kıyafetlerle tartılmanız gerçeğe en yakın sonucu gösterecektir.

5.    Beden kitle indeksinizi hesaplayın. Eğer  normal sınırların üzerinde ise çok vakit kaybetmeden bir ‘Beslenme ve Diyet Uzmanı’  ya da ‘Diyetisyen’ ile iletişime geçin :)


6.  Şeker ve tuz tüketimini azaltın. Gittikçe artan diyabet ve hipertansiyon hastalıklarından korunmak için yediklerinize dikkat edin. Mesela buna öncelikle çayınıza şeker atmayı bırakarak ya da masalarınızdan tuzluğu kaldırarak başlayabilirsiniz. Çünkü yemeklerimize attığımız tuz ve gün içerisinde aldığımız karbonhidratlar  vücut için yeterli olmaktadır. Biliyorsunuz ki fazlası yağ olarak depolanır  :)

7.  Tam tahıl ürünlerini tercih edin. Hem posa açısından hemde besin değeri açısından daha zengindir. Ayrıca posa; bağırsak hareketlerini düzenler, kolon kanseri riskini de azaltır.

8.  Doymuş yağlar içeren hayvansal kaynaklı yağlar yerine doymamış yağlar içeren bitkisel sıvı yağları tercih edin.


9.   Bol bol su için. Daha dinç bir vücut için günde en az 2 litre su tüketin. (Yaklaşık 8-10 bardak)

10.   Alkol tüketiminden kaçının.

11.   Alışveriş yaparken etiket okuma alışkanlığı edinin. Bu alışkanlığınız yediğiniz besinlerin daha güvenli ve sağlıklı olmasını sağlar. Paketlerde sadece kaloriye odaklanmayın, ürünün içeriğini de kontrol edin :)

12.   Tüm bunların yanında sağlıklı ve uzun bir yaşam istiyorsanız düzenli fiziksel aktiviteyi asla ihmal etmeyin. En azından günde 45 dakikalık bir yürüyüşü programınıza ekleyin  :)  
 

Sağlıcakla kalın ...



sentiment_satisfied İfadeler