Hepimiz sosyal medya ile şöyle veya böyle iç içeyiz. Kimimiz Facebook’tan Instagram’a hepsini kullanmayı tercih ederken kimimiz de bir yada ikisini kullanmayı yeterli, hatta çok görüyor. Peki sosyal medyayı zaman geçirme ya da sosyalleşme dışında daha etkin kullanabilir miyiz? “Abi sosyal medya çok boş ya”cılar sözüm daha çok size, gelin hep beraber inceleyelim. Neler yapabiliriz? Nerelerden daha çok bilgi edinebiliriz?
Nasıl kullanıyorum köşemize
HOŞ GELDİNİZ.
HOŞ GELDİNİZ.
______________________________________________________________________________
12 yıl önce ilk adımlarını atmaya başlayan ve bugün neredeyse herkesin - aktif kullansın kullanmasın - birer hesabının bulunduğu dünyanın en büyük iletişim ağı: Facebook.
Son zamanlarda gözden düşmeye başlamış olsa da hala en değerli bilgi içeriğine sahip sosyal paylaşım sitesi olma özelliğini elinde tutmakta, Facebook. Her ne kadar orta yaş kitlesinin istilasına uğramış da olsa, kıyıda köşede bazen de göz önünde bir sürü değerli sayfaya, yayınlara ve gruplara sahip. Bunlara birazdan liste halinde değiniriz.
Ama benim belki de Facebook’da en sevdiğim ve sizin de işinize çok yarayacağını düşündüğüm özellikten bahsetmek istiyorum önce. Takibi bırak sekmesi !
Çoğumuz belki de Garfield’lı günaydın sözlerinden yahut aslında hiç komik olmayan o fıkralardan bıkıp Facebook’u kullanmayı gün be gün azaltıp hatta bıraktık. Ama küçük bir çabayla hem arkadaşlıktan çıkarmayıp hem de ana sayfanızı rahatlatacak formül işte bu. Bu paylaşımları hiç ilgi çekici olmayan arkadaşlarımızı gördükçe takipten çıkarıyoruz. Deneyin, muhteşem çalışıyor.
Gelelim ikinci en güzel şeye: Favorilere almak.
Her ne seviyorsanız, ana sayfanızın onlarla dolmasını istemek en doğal hakkım diyorsanız ki evet hakkımız, ilgilendiğiniz sayfaya gidip sol üst köşedeki yıldıza tıklıyoruz. Ve artık ana sayfamız hiç olmadığı kadar düzenli. Sıkılmaya başladıysanız en güzel kısma geliyorum sabredin, yani ana sayfanıza hem renk hem de bilgi katacak sayfalara. Seçip, beğenip kendi ilgi alanlarınıza göre takip etmek size kalmış tabii ki. Her birini kategorilere göre küçük açıklamaları ve yönlendirme butonları ile aşağıya bırakıyorum. Keyifli incelemeler.
Bilim
- Evrim Ağacı : “Evrim Ağacı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde kurulmuş bir öğrenci grubudur.” Şeklinde tanımlıyorlar kendilerini, Türkiye'nin en geniş biyoloji ve bilimsel-kültür arşivine sahip sayfası.
- Fizikist : “26 Mart 2008 tarihinde Türk internet kullanıcılarına bilimi ulaştırmak, daha anlaşılır ve eğlenceli hale getirmek için kurulmuştur. Fizikist'te bilimsel makalelere ulaşabilir, bilimsel videoları izleyebilir, ve beyin fırtınalarına katılabilirsiniz." demişler. Ee bana bi şey kalmamış zaten.
- Kozmik Anafor : “Evreni, uzayı ve içindeki karmaşayı; eğitimli/eğitimsiz herkesin anlayabileceği dilde anlatmayı amaçlayan, pek faideli, çok yönlü, über bir kaynak...” Dedikleri kadar varlar…
- Yaşamın Kökeni (The Origin of Life) : “Yaşam nasıl başladı? Nerede ve ne zaman başladı? Bu sorulara da bir yanıt bulunmak üzere...”
- Yalansavar : “Doğru bildiğiniz yanlışlarla, sözde bilimle savaşır...” Hurafeleri yahut doğru bildiğimiz yanlışları bilimsel yollarla çürüten çok hoş bir sayfa.
- Dr. Michio Kaku : Ünlü fütürist ve bilim adamı Michio Kaku’nun videoları ve çeşitli yazılarının toplandığı resmi sayfası. Ama İngilizce. Olsun.
- Neil deGrasse Tyson : “Black Scientist Guy” var ya, o. Yine bir resmi sayfa. Biyoloji üzerine veeee, İngilizce.
Tarih
- Tarih Tarih : “Atatürkçü Tarih Sayfası“ Diyorlar kısaca kendilerine. Ama bu sayfaya bir parantez açmak istiyorum, tarafsız kalmayı başarıp tarihe olması gerektiği gibi bakıyorlar, normalde söylemem ama bu sayfayı kesinlikle takip edin. Kesinlikle bi şeyler katacaktır size.
- Siyah Beyaz Tarih : Siyah beyaz tarihi fotoğraf arşivi...
- Lost Ottoman History : “A pictorial look into the past of the Ottoman Empire | Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye | Khilafah Uthmaniyyah” İngilizce bilenleri şöyle alalım. Bu kez Türkçe açıklamaları da var tamam. Çok hoş bir resimli tarih sayfası.
- Tengriism : “Tengriism (or Tengerism, Tengrianism) is a Central Asian religion that incorporates elements of shamanism, animism, totemism and ancestor worship.” Tengricilik ve Eski Türk Tarihi üzerine.
Genel kültür, Sosyal Medya
- Bilig Bitig : “Günümüz Türk Dünyası hakkında genel bilgiler”
- Tuhaf Ama Gerçek : Anasayfanızı renklendirin !
- Onedio.com : Sosyal medya haberleri. Zaten Hepiniz biliyosunuz.
______________________________________________________________________________