Internet of Things, ee abi ben biraz ingilizce biliyorum da ehehe(gülüşmeler) yani sen şimdi diyorsun ki ' Şeylerin İnterneti '. Ee isim biraz sanki şey olmadı mı yahu? Neylerin interneti bu anlamadım şimdi ?
______________________________________________________________________________
Merhaba arkadaşlar,
Son zamanlarda belki duydunuz belki de duymadınız ama üzerinde önemle durulan bir kavram var ki hayatlarımızın önemli bir parçası olacak gibi duruyor. Şuan halihazırda kullanımı da mevcut olan bu kavramın adı ise: 'Internet of Things'. Yani Türkçemize çevrilmiş adıyla 'Nesnelerin İnterneti' .
Peki nedir bu ' Nesnelerin İnterneti ' denilen şey ?
Wikipedia'nın tabiriyle, "fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı" oluyor kendileri. Daha basit bir anlatımla, bilgisayar,telefon,tablet haricinde etrafımızda bulunan birçok nesnenin de internete bağlandığı ve birbiriyle sürekli etkileşim halinde olduğu bir dünya. Öyle bir dünya ki bu, tüm nesneler birbiriyle tabiri caizse konuşup anlaşabilecek.Ve bu durumda artık 'akıllı' olan sadece telefonlarımız değil aklınıza gelebilecek her şey, yani evimiz, buzdolabımız,çamaşır makinemiz,yatağımız, klimamız, bisikletimiz, duraklar, yollar, hatta kolyemiz bile olacak.Merak etmeyin internet paketiniz biterse size uygun tarifeler bla bla neyse kötü bir espriydi ama bir noktaya da değinmek için yaptım. İnternetin olmadığı yerlerdeki nesneler için de şuanda Facebook'un kurucusu olan Mark Zuckerberg bir projesi var. Her yere internet götürmeyi amaçlayan projenin adı 'internet.org'.Şuradan bakıverin artık ben konuma döneyim.
Bu arada bi' nesne kavramıdır alıp gidiyor da nesne olarak bahsettiğin şeyler ne ?
Kısaca özetleyecek olursam; teknolojik anlamda bir nesnenin,nesne kavramına sahip olabilmesi için :
- Tekil bir isme sahip olması (Unique id),
- Bağlanılabilir olması,
- Bir sensörü olması gerekmektedir.
Tamam her şeyi anladık diyelim de bu olayın hayatımıza tam olarak etkisi ne ?
Aslında baktığımızda günümüz şartlarında bazı şeyleri uzaktan kontrol edebiliyoruz.Mesela evimizi uzaktan izleyebiliyor, örneğin evi ısıtmak gibi şeyleri komutlar vererek gerçekleştirebiliyoruz.(İşte buralar hep audio ev sistemleri )Ama artık geleceğin dünyasında bu işi manuel olarak yapan değil, otomatik olarak yapan bir sistem yer edinecek.İşte tam olarak etkisi de bu.Hayatımızın tamamiyle otomatik hale gelmesi.
Şimdi size şöyle bir senaryo ile bu teknolojinin hayatımızdaki yerinden bahsedeyim;
"Yarın sabah saat 11.00 da uçağınız var. Yetişebilmek için ise 8.00 da uyanmanız gerekiyor.Ve siz geceden alarmınızı kurdunuz, uyudunuz. Bu sırada hava da gece saatlerinde biraz soğudu, ve eviniz klimayla şu konuşmayı gerçekleştirdi:
Ev: Abi sanki biraz soğuk oldu ya burası, biraz sıcaklığı yükselt de Talha Bey üşümesin.
Klima: Hemen ideal sıcaklığa getiriyorum.
Ev: Tamamdır, çok sağol valla sana da zahmet oldu.
Klima: Ne demek abi, görevimiz.
Daha sonra ise; olumsuz hava koşullarından dolayı uçağınızın 1 saat geç geleceği bildiriliyor.Bu bilgi anında sisteme iletiliyor ve saatiniz ile iletişim kurularak, bilgilendiriliyor. Bu bilgiyi alan saat alarmı 8.00 yerine 9.00 da çaldırıyor ve böylece gereksiz yere uyanmamış oluyorsunuz. Neyse sabah olduğunda 9.00 da durumdan telefonunuz aracılığıyla haberdar olarak uyanıyorsunuz, hazırlanıyorsunuz. Evden çıkarken eviniz, arabanız ile iletişim kurarak motoru ısınması için çalıştırmasını istiyor. Arabanız da hemen söyleneni dinliyor ve çalışır halde sizi bekliyor.Bu sırada hava alanına giden yolun trafik durumunu kontrol edip süreyi ve yakıtın yetip yetmeyeceğini hesaplıyor. Yakıtın yetmeyeceğini anlayınca rota değiştirip, benzinliğe uğrayacak yeni bir rota çiziyor ve sizi uçağınıza yetiştirecek şekilde kendini programlıyor ve hava alanına en ideal koşullarda ulaşıyorsunuz."
Sonra siz indikten sonra arkanızdan da bir kova suyu döküyor. Şaka şaka o kadar da değil.
İşte bunun gibi şeylerin interneti. Ee boşuna dememişler 'Internet of Things' diye.
Sonuç olarak, artık her şey bu teknoloji ile daha akıllı hale gelecek, hatta daha da akıllı olmak için öğrenme becerisine sahip olup birbirleriyle yarışacak.Kısacası bu nesneler hayatımızın noktasında bizi bilgilendirici ve yönlendirici olacaklar ve hayatımızın her anından her türlü veriyi topluyor olacaklar. Öyle ki bir zaman sonra en büyük yardımcılarımız hatta çoğu zaman karar vericilerimiz olacaklar. Ve hayatlarımızı inanılmaz ölçü de kolaylaştıracaklar.
Bu durum bizim açısından ne kadar iyi, ne kadar kötü orası tartışılır ama takdiri şimdilik sizlere bırakıyor, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere diyorum.